Na víno do Jižního Tyrolska

Ochutnávat víno z vinic v kulise velehor? Ano. Další důvod pro cestu do Jižního Tyrolska

Sklizeň hroznů v Jižním Tyrolsku. Zdroj: IDM Südtirol/Florian Andergassen

V oblasti se pěstuje více než dvacet odrůd, přičemž místní jsou například Vernatsch, Lagrein nebo Gewürztraminer. Ve vinařství Hofstätter ve vesničce Tramin/Termeno si hosté mohou užít nejen procházku nádhernou vinicí, dozvědět se něco o místním vínu, a ochutnat typické jihotyrolské speciality v kombinaci se skvělým vínem. Restaurace Paradeis na vinici Aloise Legedera v Margreid/ Magrè láká hosty k ochutnávce místních vín a skvělé kuchyně pod 250 let starým dubem. Šéfkuchař Josef Affenzeller připravuje každý den jiné menu využívající čerstvé, lokální a sezónní produkty, které skvěle harmonizují s podávaným vínem.

Přestože se jedná o jednu z nejmenších vinařských oblastí Itálie – vyrábí se tu jen 0,7 procenta italského vína, 98 procent jihotyrolského vína nese označení DOC (známka kontrolovaného původu).

Vinné hrozny objevené na starodávné cestě z doby ledové dokládají více než 3000 let dlouhou vinařskou tradici Jižního Tyrolska. Dnes region nabízí širokou škálu odrůd hroznů, ze kterých vznikají působivá vína – od hutných červených, která dozrávají na nižších horských svazích, až po elegantní voňavá bílá vína, která jsou obvykle typická pro severní Evropu.

Za tuto jedinečnou rozmanitost vděčí Jižní Tyrolsko své zeměpisné poloze. Region leží na jižní straně Alp, většina vinic je orientovaná na jih a jejich výška sahá od údolí až po chladné svahy v nadmořské výšce kolem 1000 metrů.

www.suedtirol.info

 

Postupně Vám v rubrice Destinace měsíce představujeme Jižní Tyrolsko.

 

Autor Petr Bílek (Články)


Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.