Na studiích ve Švýcarsku

Eva Čápová se nedávno vrátila ze Švýcarska. Tam nejdříve studovala na prestižní Swiss Hotel Management School, titul bakaláře pak získala na stejně prestižním Hotel Institute v Montreux. Zajímalo nás, nejen co studium na těchto školách obnáší, ale i to, jaké uplatnění potom jeho absolventi mají v praktickém životě.

Eva Čápová

Eva Čápová

Proč jste se rozhodla pro studium hotelnictví a proč právě ve Švýcarsku?

Už během studia gymnázia v Praze jsem si uvědomila, že mě lákají pouze ty vysoké školy, které jsou zaměřené na hotelnictví, a ve stejné době jsem se začala zajímat o studium v zahraničí. Švýcarské hotelové školy mají výbornou pověst, a proto jsem se na několik z nich jela ještě před maturitou podívat. Z několika navštívených škol jsem si vybrala právě SHMS pro její prestiž, praktické zaměření a nezaměnitelnou atmosféru.

 Jak obtížné studium bylo?

To je myslím velmi individuální. Ale mně osobně potíže nedělalo, jelikož jsem byla navyklá studovat intenzivně již ze střední školy. A i díky tomu jsem byla na SHMS vyhlášena nejlepší studentkou našeho ročníku. Výuka se v průběhu let mění. Je založena na přechodu z učení ke komunikaci. V prvním ročníku se nejvíce skládají písemné zkoušky. Ve třetím je pak naopak kladen důraz na vytváření skupinových projektů a prezentací, které simulují pracovní týmy v běžném profesním životě. To je mnohdy velmi náročné, ale s odstupem času jsem zjistila, jak moc užitečné. Mimo to mnohá školní pravidla (např. dochvilnost či profesionální vystupování a vzhled), která musejí být dodržována od prvního dne, studenty velmi dobře připravují na profesionálni vystupování jak v zaměstnání, tak i v běžném životě.

 Vydrželi všichni studenti až do konce?

Většina vydržela, ale stejně jako na jiných vysokých školách někteří studenti z různých důvodů v průběhu let odešli. Například po prvním ročníku, kdy někteří zjistili, že tento specifický obor pro ně není to pravé. Našli se i tací, kteří byli vyloučeni ať už ze studijních důvodů nebo za hrubé porušení školního řádu, který musí být striktně dodržován.

 Jaká byla skladba studentů a v jakém jazyce se studuje?

Na škole studuje přibližně 450 studentů z více než 50 různých zemí, čímž je vytvořeno zajimavé mezinárodní prostředí. Po dobu studia jsem byla jediná studentka z České republiky. Studijním jazykem je angličtina a k přijetí do prvního ročníku mi stačila Cambridgeská zkouška FCE. Dále je k přijetí nutné vyplnit přihlášku, napsat motivační dopis a platit školné. V něm jsou zahrnuty veškeré náklady na studium, učebnice, jídlo, ubytování i uniformu. Ta se musí povinně nosit každý všední den do sedmi večer, což je přísně kontrolováno.

 Součástí studia je i povinná praxe. Kolik jí musejí studenti absolvovat?

Ano, praxe je nedílnou součástí studia. Bývá 4–6 měsíců dlouhá a je vždy založena na probraném učivu v předchozím semestru. V mém případě jsem tedy z tří a půl let celkového studia dva roky studovala a rok a půl pracovala. Na první praxi jsem byla v Anglii, kde jsem pracovala jako servírka v hotelu Hilton. Po druhém ročníku jsem získala praxi jako recepční ve španělském řetězci Barceló Hotels a po následujícím semestru jsem dostala možnost pracovat na recepci v pražském hotelu Four Seasons.

 Je studium na SHMS zakončeno nějakým titulem?

Po ukončení studia na SHMS obdržíte Swiss Higher Diploma in Hospitality/Events Management. Skupina Swiss Education Group, která školu provozuje, nabízí i titul bakaláře na svých dvou školách: anglický titul BA v SHMS Leysin nebo americký titul BBA na Hotel Institute Montreux (HIM). Já jsem si vybrala studium BBA s dvojím zaměřením na Business Management a Hotel, Resort and Restaurant Management, které jsem úspěšně zakončila letos v lednu.

 Jaké mají absolventi SHMS uplatnění?

Takto prakticky založená škola nabízí nesmírnou výhodu v tom, že už v průběhu studia získáte spoustu cenných zkušeností jak pracovních během vykonaných praxí, tak osobních ze studia v mezinárodním prostředí. Je to jedna ze škol, která absolventům otevře dveře do celého světa, ale samozřejmě stejně jako v ostatních oborech záleží na přístupu a ambicích každého jednotlivce.

 A vaše plány do budoucna?

Plánů do budoucna mám mnoho. Nyní bych si ale chtěla užít pár týdnů prázdnin. A než začnu pracovat, ráda bych také věnovala několik týdnů intenzivní výuce ruského jazyka. Pokud jde o dlouhodobější plány, ráda bych se stala součástí některého z mezinárodních hotelových řetězců, který nabízí zajímavé pracovní možnosti do budoucna. A po několika letech práce v oboru bych si chtěla zvýšit svoji kvalifikaci studiem MBA.

Děkuji za rozhovor.

Naďa Rybárová

 

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.