Na střeše pražského hotelu Clarion sídlí 60 tisíc včel z Pardubic

Hotel Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech umístil na své střeše včelí úly. Chov včelstev ve městě je prospěšný pro životní prostředí a zároveň medem obohacuje hotelovou kuchyni.

Na včelstva si medovinou připíjejí (zleva) obchodní ředitel hotelu Clarion Congress Hotel Prague Ondřej Marek, ředitel hotelu Miroslav Bukva, hlavní hotelový technik Vladimír Sieber a e-commerce manager Jan Pleskač.

Na včelstva si medovinou připíjejí (zleva) obchodní ředitel hotelu Clarion Congress Hotel Prague Ondřej Marek, ředitel hotelu Miroslav Bukva, hlavní hotelový technik Vladimír Sieber a e-commerce manager Jan Pleskač.

Pražský Clarion Congress Hotel Prague přivítal na začátku letní turistické sezony neobvyklé hosty. Na střeše sedmipatrového hotelu jsou nyní umístěné čtyři úly, ve kterých našlo domov více než 60 tisíc včel, dovezených z Pardubic.

K čemu jsou včely na hotelu? Populace včel na světě rychle mizí. Působením pesticidů, chorob a dalších vlivů je nyní včel o 70 % méně než před 70 lety. Včely přitom mají zásadní význam pro opylování rostlin, a tudíž pro celý ekosystém a potravinový řetězec. Včely opylují 84 % rostlinných druhů na Zemi, což v Evropě představuje 76 % celé produkce potravin. Řada hotelů a dalších institucí po celém světě nyní umisťuje úly na střechy svých budov, aby podpořily výskyt včel ve městech, kde jsou jinak pro ně složité podmínky.

Včely přispívají k opylování městských zelených ploch, ale chov vlastních včelstev není ale jenom PR gesto, kterým instituce říkají „staráme se o životní prostředí“. Med vlastních včel hotely hojně využívají jako cennou surovinu v kuchyni, případně jej prodávají hostům jako suvenýr.

„Vybírali jsme speciální druh včelího plemene Sklenar, který má minimální rojivost a je klidný. Je tedy ideální do městské zástavby. Úly jsou navíc natočeny přímo na zelené plochy na stranu budovy, kde nejsou otevíratelná okna. Včelám nic nebrání zalétnout si přímo pro sladinu do nedalekého parku,“ uvedl Vladimír Sieber, hlavní hotelový technik, který má chov včelstev na starosti. Doletová vzdálenost včel je obvykle 3 kilometry, v okolí vysočanského hotelu a blízkém okolí je pro včelstva dostatek zelených ploch.

„Výnosnost a kvalita medu ve městě je překvapivě dobrá, odpadají zde komplikace s koktejlem  pesticidů, se kterým se můžeme setkat na některých jednodruhových loukách. V Praze je i pěkná pestrost rostlin. První výnosy medu očekáváme již v červnu“, dodal Vladimír Sieber, který se chovu včel věnuje i ve svém volném čase. Medu by při současném rozvoji včelstev mohlo být až 40 kilogramů.

Využitím medu má především v gastronomii restaurace Benada. „Do budoucna bychom rádi obohatili vlastním medem snídaně pro naše hotelové hosty, případně jako dárek pro naše obchodní partnery,“ uvedl ředitel hotelu, Miroslav Bukva.

Vlastní včelstva na střeše má u nás v Praze například Národního divadlo, hotel Intercontinental, Raiffeisen stavební spořitelna či některé činžovní domy.

 

Autor Petr Bílek (Články)


Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.