Na guineos do Dominikánské republliky

Domino, baseball, kohoutí zápasy, ale také guineos, mangu a mofongo neodmyslitelně patří k Dominikánské republice. Kdo je neochutná, jako by na ostrově ani nebyl.
Foto: Lucie Gaudlova

Foto: Lucie Gaudlova

Pravou Dominikánu ale ochutná jen ten, kdo se vypraví za hranice hotelových komplexů a nechá si poradit od místních, kde že to dobře vaří. Jednu z vyhlášených restaurací najdete na pláži Macao nedaleko Punta Cany.

Výlet do restaurace se vyplatí okořenit jízdou oprýskaným mikrobusem guagua, který je po motorce nejoblíbenějším dopravním prostředkem místních. Také proto se v mikrobusu pro dvanáct lidí obyčejně mačká pětadvacet cestujících.

Zastávky a jízdní řády v Dominikánské republice nehledejte, mikrobus si musíte ulovit u silnice. Cesta na pláž Macao trvá přibližně hodinu a jediným háčkem je přestup. Řekněte řidiči, kam jedete, a všechno ostatní už nechte na něm.

Spolehnout se na místní budete muset i na pláži Macao, která je ve srovnání s turisty zasypanými plážemi opuštěná. Je sice oblíbenou pláží surfařů, přesto na ní ale budete prakticky sami. A možná právě proto ji Dominikánci tak milují…

Foto: Lucie Gaudlova

Foto: Lucie Gaudlova

Nechte se doprovodit k populární restauraci, která na první pohled vypadá jakkoliv jen ne vyhlášeně. Dominikánci jsou skvělí společníci a ještě lepší vypravěči, kilometrová procházka vám tak opravdu rychle uteče.

V restauraci pak ochutnejte čerstvou rybu s opečenými banánovými placičkami a avokádem. A nezapomeňte nakouknout do „kuchyně“, jak kuchař odstraňuje z ryby šupiny, loupe banány a připravuje pochoutku v kotlíku na otevřeném ohni.

Že jste ještě neslyšeli o banánových placičkách? Zelené banány guineos jsou oblíbenou karibskou přílohou, podávají se smažené nebo vařené a rozmačkané. Rozmačkané banány nápadně připomínají naší bramborovou kaši, jen se jim říká mangu.

Banánová kaše smíchaná s vepřovým masem se zase jmenuje mofongo. Po obědě si dejte kávu, která se v zemi pěstuje už od roku 1715. Silná káva se pije s mlékem a třtinovým cukrem. A budete se cítit jako v ráji…

Lucie Gaudlova

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *