Kdo byl pan Marriott?

John Willard Marriott (1900-1985), zakladatel známého hotelového řetězce Marriott, zahájil svou podnikatelskou kariéru ve stánku s čepovanou limonádou.

john_willard_marriott

Otec zakladatel, Foto: wikipedia.org

Po studiích na Young Brigham College v Utahu a školní praxi si John Willard Marriott v roce 1926 zařídil vlastní stánek s limonádou „root beer“. To je nealkoholický nápoj s výtažkem ze stromu kašťy bělavé (Sassafras albidum) nebo keře přestupu pravého (Smilax ornata). K tomuto nápadu jej inspiroval zážitek z Washingtonu D.C. John Willard tam během parného léta roku 1921 pozoroval, jak se na rušné ulici objevil prodavač limonády a zmrzliny. Během pár minut měl vyprodáno a musel jet s károu znovu doplnit zboží.

Počáteční stánek z devíti židličkami ve Washingtonu D.C. se rychle rozrostl v rodinnou restauraci s názvem The Hot Shoppe, kde se kromě nápojů podávala i mexická kuchyně. V roce 1928 následovala první drive-in restaurace. Za druhé světové války se Marriottův podnik značně rozrostl a dodával jídlo i pro státní sektor, konkrétně do zbrojovek a státních budov, včetně ministerstva financí. V roce 1953 byl The Hot Shoppe kotován na burze a v roce 1957 Marriott otevřel první motel, Twin Bridges Motor Lodge v Arlingtonu.

Podnik dále rostl, v roce 1967 se přejmenoval na Marriott International a jeho součástí se staly další restaurace. Marriott začal dodávat jídlo i do vysokých a základních škol a stal se průkopníkem stravování v letadlech.

Když John Willard Marriott v 85 letech zemřel, patřilo jeho společnosti 1400 restaurací a 143 hotelů. Dnes je hotelů přes 5700 s 1,1 milionu pokojů a své služby prodává Marriott pod třiceti značkami ve více než 110 státech světa.

O nedávné fúzi Marriottu se společnosti Starwood čtěte ZDE.

 

Autor Petr Bílek (Články)


Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..