Jižní Tyrolsko – země báječného jídla

Jedinečná jihotyrolská směs italské, tyrolské a ladinské kultury se odráží i v rozmanitosti chutí a vůní místní kuchyně. V Jižním Tyrolsku najdete i několik nejlepších restaurací Evropy.

 

Už se nese oběd na Grödner Joch… Zdroj: IDM Südtirol/Frieder Blickle

Jižní Tyrolsko se pyšní celkem 23 michelinskými hvězdami udělenými 19 restauracím. Tento počet je nejvyšší ze všech italských regionů. Tři restaurace si svou kvalitou dokonce vysloužily hvězdy dvě.

Jeden z mnoha druhů jihotyrolských knedlíků, tentokrát se špenátem.
Zdroj: IDM Südtirol/Frieder Blickle

Norbert Niederkofler z restaurace St. Hubertus v hotelu Rosa Alpina proslul svým přístupem „Hory v kuchyni“, který velí používat pouze přísad z jihotyrolských hor. Niederkofler je mistrem ve vaření ze surovin, se kterými vyrůstal, které ovšem zpracovává inovativním způsobem. Proslulé jsou jeho gnocchi z červené řepy nebo marshmallows z borovicového jehličí.

Jeden z úhelných kamenů jihotyrolské gastronomie: špek. Zdroj: IDM Südtirol/Udo Bernhart

Trenkerstube Gerharda Wiesera v hotelu Castel v Meranu má své dvě michelinské hvězdy již dlouhých deset let. Wieser rád experimentuje a posouvá hranice, ovšem zachovává kontinuitu v oblasti kvality pokrmů, u kterých se strávníkům sbíhají sliny. Jeho kuchyně kombinuje tradiční způsoby přípravy, regionální produkty a středomořskou i alpskou kuchyni.

Restauraci Jasmin v hotelu Bischofshof vede šéfkuchař Martin Obermarzoner, který je známý svým degustačním menu zaměřeným na jedinečné kulinářské zážitky. I on dává přednost regionálním surovinám.

Jak konkrétně vypadá jedinečný mix alpských a italských chutí a co jsou výtečné regionální speciality? Zde jen stručné nahlédnutí: „Schlutzkrapfen“ (ravioli plněné špenátem a sýrem), kysané zelí, knedlíky (celkem 33 druhů!), zvěřinová pečeně s polentou, guláš s červeným zelím, špek, vinná polévka a těstoviny. Mezi dezerty kraluje jablečný či hruškový štrúdl s ořechy a rozinkami. A pak je tu místní chleba: Schüttelbrot, tvrdý a křupavý,  malý zázrak s vysokým obsahem žitné mouky, u něhož není nutné se starat o čerstvost.

Postupně Vám v rubrice Destinace měsíce představujeme Jižní Tyrolsko.

 

Autor Petr Bílek (Články)


Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.