Izrael: Málokde se tak dobře jí

Pokud se při rozhodování o tom, kam pojedete na dovolenou, řídíte i tím, co vám tam tak asi nabídnou k jídlu, pak je Izrael skvělá volba. Snad každý při vyprávění zážitků ze své izraelské dovolené nakonec skončí u toho, co všechno tam jedl a jaké to bylo. A pak vás pozve na večeři a uvaří vám více či méně zdařilou napodobeninu. Protože po těch laskominách, které tam ochutná, dlouho nechce jíst nic jiného.

Foto: Archiv Ministerstva turismu Státu Izrael

Foto: Archiv Ministerstva turismu Státu Izrael

Dnešní obyvatelé Izraele, kteří do země přicházeli od konce 19. století z velmi rozdílných prostředí, si s sebou přinášeli i své kuchařské tradice, navíc silně zapůsobil arabský vliv. Třeba takový falafel, malé vegetariánské kuličky z cizrny dozlatova osmažené v oleji, pochází původně z Egypta, stejně tak foul, kaše z hnědých fazolí a červené čočky, ochucená citronem, olivovým olejem a římským pepřem.

Téměř 90 procent židovských obyvatel Izraele dbá na to, aby pokrmy, které jedí, byly košer. Přísná pravidla však nikterak neubírají pokrmům na lahodnosti. Orientální přísady – např. sezam, skořice, máta, koriandr, růžový olej, med, datle, pomeranče a hrozny – navíc dodávají zdejším jídlům specifickou chuť.

Těšte se. Chumus, tahini, falafel, baba ghanoush, kebab, shawarma, kuskus, lebane… to všechno na vás v Izraeli čeká. A až uvidíte restauraci, která nabízí hamburgery, zapomeňte na zážitky z McDonaldu a jděte do toho! Není nic lahodnějšího než obrovský, šťavnatý jehněčí burger.

Co je košer a co naopak trejfe

Ze savců jsou k jídlu určeni pouze býložravci, a to přežvýkaví sudokopytníci, kteří jsou navíc poraženi přesně určeným způsobem. Juda­ismus tak připouští konzumaci hovězího (na krvavý biftek se ale netěšte, požívání krve je zakázáno), skopového nebo kozího masa. Naopak na vepřový řízek v kuchyni dodržující košer pravidla rovnou zapomeňte. A protože králík nedisponuje rozštěpeným kopýtkem, neochutnáte ani králičí pečínku. I ta je trejfe.

Omezení platí i pro ptáky. V židovské kuchyni si dáte kuře, slepici, kachnu, husu nebo třeba holuba. Nepovolené jsou ale ty druhy ptáků, kteří se živí masem jiných zvířat. Z toho, co žije ve vodě, je povoleno pouze to, co má ploutve a šupiny.

Foto: Archiv Ministerstva turismu Státu Izrael

Foto: Archiv Ministerstva turismu Státu Izrael

V žádném případě se nesmí kombinovat maso a mléko (neb, jak praví zákon, nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky), což v důsledku vedlo k oddělení nádob, v ­nichž se mléčné nebo masité potraviny připravují. V restauracích a hotelích je běžné, že existují oddělené mléčné a masité kuchyně. S mlékem a masem je možné kombinovat ty potraviny, které jsou takzvaně parve. Patří mezi ně například zelenina, ovoce, vejce nebo ryby.

Pavel Zábrodský, Marek Čejka, Naďa Rybárová

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *