Italská kuchyně v Praze

Třetí ročník Týdne italské kuchyně, který se slaví na celém světě od Austrálie až po Ameriku, měl i v Praze bohatý program. Italské velvyslanectví ve spolupráci s Italským kulturním institutem uspořádalo „enogastronomický“ večer.

Jeho Excelence Francesco Saverio Nisio pozdravil na úvod přítomné. Radní Lazia, paní Enrica Onorati (zcela vpravo) představila svůj region. Foto: Marta Jedličková

Italský velvyslanec v Praze, Jeho Excelence Franceso Saverio Nisio, podtrhl úvodem večera význam italské gastronomie, která výrazně přispívá i k propagace italské kultury ve světě. Svěřil se i se svojí radostí z návratu do Prahy (působil v Praze v době rozdělení Československa jako první tajemník velvyslanectví a později jako obchodní rada). Slavnostní večer, jehož hosty pozdravil i ředitel Italského kulturního institutu dr. Giovanii Sciola, byl holdem enogastronomickým produktům regionu Lazio. Enrica Onorati, radní pro oblast zemědělství regionu Lazio, uvedla, že tento region vyniká množstvím zachovaných tradičních produktů.

Hvězdou večera byl přední italský šéfkuchař Daniele Lele Usai, jehož restaurace Tina ve Fiumicino Roma získala v roce 2015 michelinskou hvězdu. K němu se připojili čtyři italští šéfkuchaři, kteří působí v Praze, Matteo de Carli, Leonardo Di Clemente, Riccardo Lucque a Emmanuele Ridi, kteří nabídli hostům své italské speciality. Patřily k nim například panunta se salámem coratella a artyčoky, smaženou cibulka a krevetami (L. Usai), telecí salát s černým lanýžem a čočkou (Riccardo Lucque) nebo suppli z artyčoku (E.Ridi) a jehněčí pečeně na artyčokovém lůžku s květákem romaneto (Matteo de Carli). Pokrmy doprovázela vína kontrolované kvality.

Marta Jedličková

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.