Gout de/Good France v provensálském duchu

Již popáté zavládne světu 21. března francouzská kuchyně. Na 5000 kuchařů na celém světě představí ve svých restauracích exkluzivní francouzské menu. Letos v provensálském duchu včetně velkého provensálského banketu v centru Paříže ve Village international de la gastronomie. Od 22. do 24. března se slavnostní kulinářské zážitky budou prezentovat v celé Francii. V duchu radosti ze života, optimismu a sdílené radosti s přáteli.

Francouzský velvyslanec JE Roland Galharague představil 5. ročník Gout de France, foto: Marta Jedličková

Rekord slaví Česká republika, kde se do této akce zapojilo letos 21 restaurací a bister. Jsou to: À Table! La Bouchée Gril, Alchymist Club Restaurant, La Villa, Benada Restaurant (Clarion Congress Hotel Ostrava), Merlot – Zastávka, Bílá kráva, Park Hotel Hradec Králové, Bistro Magdalene, Pivovarské domy, Bistro Piano, Pot au feu, Bistrot de Papa, Restaurace Aquarium, Café 35, Restaurace Ve vilách, Café Záhorský, Thir, Chez Catherine, Tusculum, Francouzská restaurace Art Nouveau.

Provence je u nás velmi oblíbená, takže lze očekávat i zvýšený zájem. Nabídka je velmi široká a menu jsou nabízena v různých kategoriích od jednoduché formule Bistro až po Fine Dining. Vše doprovázejí francouzská vína. Vybraná jídla pak mohou restaurace servírovat podle svého uvážení i v následujících dnech. Kmotrou letošního ročníku se stala paní Chantal Poullain, která má k Provence osobně velmi blízko.

Představili se i zástupci restaurací účastnících se Gout de France v Česku, foto: Marta Jedličková

Celá akce není jen kulinářskou záležitostí. Důraz je kladen na zdravou kuchyni s nízkým obsahem tuků, cukru, soli, s čerstvou zeleninou a s místními a regionálními produkty neboli na udržitelnou kuchyni citlivou k životnímu prostředí. Gout de/Good France podporuje také nadaci No More Plastic, která bojuje za ochranu oceánů a omezení využívání plastů. Navíc každá restaurace věnuje 5 % z tržby některé vybrané neziskové organizaci.

Myšlenka nabídnout ve stejný den jednotné francouzské menu v různých světových městech se zrodila již na počátku 20. století, v roce 1912. V roce 2010 byla Francouzská gastronomie zapsána na seznam UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

Marta Jedličková

 

Enter the text or HTML code here

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..