Goût de France – nejen v Praze, ale i v regionech

Letošní zvýšený zájem regionálních restaurací o účast v Gout de France, největší francouzské večeři na světě, konané letos 21. března již po čtvrté, potěšil pořadatele. Svátek francouzské gastronomie slaví na pěti kontinentech přes 3 000 šéfkuchařů.

Tiskovou konferenci zahájil velvyslanec Francie v České republice JE pan Roland Galharague. Foto: Marta Jedličková

O historii této pocty francouzskému kuchařskému umění hovořil na tiskové konferenci na půdě Francouzské velvyslanectví i JE pan Roland Galharague. Připomněl šéfkuchaře Augusta Escoffiera, který již v roce 1912 přišel s nápadem „Epikurejských večeří“a s principem: stejné menu v restauracích, ve stejný den,  v různých městech světa. V roce 2010 byla „ Francouzská gastronomie“ zapsána na seznam Unesco jako nemateriální kulturní dědictví. Patří k ní i umění sdílet radost se svými spolustolovníky, vést příjemný přátelský hovor. V roce 2015 obnovil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius myšlenku na francouzskou večeři v různých místech světa. Samotná akce vznikla z iniciativy známého 3 michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducasse a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje.

Prezentovali se také zúčastněné restaurace. Mezi nimi i Pivovarské domy z Hradce Králové . Foto: Marta Jedličková

Podstatou této francouzské večeře je i moderní, zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty, inspirovaná Francií, doprovázená špičkovými francouzskými víny a lihovinami. Dodržuje se typická francouzská skladba večeře.  Mottem večeře jsou v roce 2018 Francouzská vína a lihoviny. Při tvorbě menu bude mít tentokrát hlavní slovo regionu Nová Akvitánie (jihozápadní Francie). Oblast, ke které patří vyhlášená vína z Bordeaux. Zvláštní pocta bude věnována mistru kuchařského umění Paulovi Bocusovi, který letos zemřel. Šéfkuchaři budou mít možnost začlenit do svého menu jídlo, inspirované kuchyní Paul Bocuse. Oficiálním partnerem akce je Le Collège Culinaire de France.

Celkem 17 restaurací z ČR a 11 na Slovensku bylo vybráno do letošního ročníku u nás.Mezi letošními restauraci jsou mnohé, kteří se účastní  již počtvrté,  tradiční je například účast restaurací jako jsou Atelier Red and Wine z Prahy, Passage Wine and Dine, Pot au Feu v Praze, Bílá kráva   ale i regionálního  Bistra de Papa z Horní Dubenky. Po druhé se účastní Café 35 ve Francouzském institutu v Praze.  Znovu se připojí i restaurace Atmosphère  v Olomouci;  Alchymist Club Restaurant ve Františkových lázních.  Letos přibyly hotelové restaurace  Winestone Mercure Ostrava Center Hotel a Benada hotelu Clairon Congress Hotel Ostrava. Nováčkem jsou Pivovarské domy v Hradci Králové. Partnery slavnostní večeře, kterou uspořádá i Francouzské velvyslanectví v Praze, bude řada francouzských firem. Spolupracovat budou i studenti Hotelové školy Vršovická z Prahy, stejně jako francouzští a čeští šéfkuchaři. Seznam restaurací i s menu je i na stránkách francouzské ambasády http://cz.ambafrance.org.

A jak tomu bude příště?
V roce 2018 se uskuteční v rámci pocty francouzské gastronomii 3 setkání se značkou Gout de /Good France. Po 21. březnu to bude v červnu první mezinárodní fórum gastronomie v září, a od 21. do 23. září již osmý velký lidový svátek gastronomie. Od roku 2019 se mají všechny tyto akce spojit a vytvořit na jaře jedinečné setkání v službách propagace francouzské gastronomie a atraktivity všech francouzských destinací.

Marta Jedličková

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *