Good France: Jedinečná příležitost vychutnat si francouzskou kuchyni

Ve stejný den nabídnou restaurace po celém světě svým klientům exkluzivní francouzské menu, aby společně vzdali hold francouzské gastronomii. Do letošního ročníku bylo zatím vybráno i 15 restaurací z ČR, jejichž šéfkuchaři v jeden den 21. března pro hosty připraví francouzské speciální menu, případně připraví celý francouzský týden.

Foto: Good France

Akce vznikla z iniciativy známého šéfkuchaře Alaina Ducassea a Ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje Francie a oslavuje umění žít, typické místní produkty, moderní, zdravou kuchyni s místními a regionálními produkty, inspirovanou Francií a nově pojatou.

Každá restaurace se musí přihlásit na internetových stránkách Goût de France / Good France, kde zaregistruje i navrhované několikachodové menu pro slavnostní večer Goût de / Good France s přesně daným pořadím jídel a splňující zadaná kriteria.

Ceny stanovuje daná restaurace. Nabídka by ale měla oslovit všechny hosty a tak budou nabízeny menu různých kategorií: od konceptu „Bistro“ až po„Fine Dining“. Doporučuje se včasná rezervace vybrané restaurace. V loňském roce zaznamenaly zúčastněné restaurace v České republice a na Slovensku velký úspěch!

Také v letošním roce spolupracují Francouzská velvyslanectví na všech 5 kontinentech se šéfkuchaři tamních restaurací. Motto 2018: Francouzská vína a lihoviny – poprvé bude stát v popředí při tvorbě menu francouzský region: Nová Akvitánie!

Foto: Good France

Francouzské umění žít/art de vivre s typickými regionálními produkty vlastní kuchyně v nové interpretaci mají vyvořit celosvětový most vybrané chuti a vkusu, velký důraz je kladen na na ekologický a šetrný výběr potravin a na zdravou přípravu pokrmů (s nízkým obsahem tuků, cukru, soli, čerstvá zelenina,…).

Přes 3 000 kuchařů po celém světě oslaví na počátku jara již počtvrté francouzskou kuchyni. Kulinářský večer je mezinárodní akcí gurmánů vyznávajících francouzský styl. Na popud Francouzského ministerstva zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje a 3* michelinskými hvězdičkami vyznamenaného šéfkuchaře Alaina Ducasse se konal v r. 2015 první ročník „Goût de France/Good France“. Podstatou je moderní, zdravá kuchyně s místními a regionálními produkty, inspirovaná Francií, nově interpretovaná a doprovázená francouzskými víny a lihovinami. Tak vypadají také menu, která nabídnou 21. 3. 2018 české a slovenské restaurace a bistra svým hostům. Každý šéfkuchař připraví své vlastní „Good France Menu“. Ve středu pozornosti stojí kreativita, požitek a inovace při zachování nejvyšších kvalitativních nároků!

Ohlédnutí:

  • V roce 1912 přišel šéfkuchař Auguste Escoffier s nápadem „Epikurejských večeří“: nabídnout ve stejný den stejné menu v restauracích v různých světových městech a pozvat co nejvíce lidí.
  • V roce 2010 byla „Francouzská gastronomie“ zapsána do seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.
  • V roce 2015 obnovil francouzský ministr zahraničních věcí, Laurent Fabius, tuto myšlenku.

Více informací o akci najdete ZDE nebo na www.goodfrance.com.

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.