Co znamená zrušení kanadské vízové povinnosti pro občany ČR v praxi?

Jak jsme již uvedli v minulém čísle novin TTG č. 15, Kanada zrušila 14. listopadu 2013 vízovou povinnost pro občany ČR. Co však toto opatření znamená v praxi?

Ilustrační foto Autor: Lucie Poštolková

Ilustrační foto Autor: Lucie Poštolková

Pro návštěvu Kanady pro krátkodobý pobyt na dobu kratší než šest měsíců nepotřebují vízum turisté a lidé, kteří chtějí v Kanadě studovat maximálně půl roku (např. jazykové kurzy, výměnné programy, profesní kurzy atd.), cestující, kteří chtějí navštívit své příbuzné v Kanadě, a lidé, kteří do Kanady přijíždějí za obchodními účely (ale nevstoupí na kanadský pracovní trh, blíže viz zde).

I bez vízové povinnosti však musí každý cestující splňovat obecné podmínky pro vstup do Kanady, např. mít platný cestovní doklad, být zdravý, přesvědčit imigračního úředníka, že má vazby na zemi původu a dostatek finančních prostředků pro pobyt v Kanadě (blíže viz zde). Konečné rozhodnutí o délce pobytu má právě imigrační úředník podle plánovaného účelu pobytu.

Studenti, kteří budou v Kanadě studovat déle než šest měsíců, nebo kteří budou jako součást studia kratšího půl roku vykonávat pracovní stáž, musí žádat o studijní povolení (blíže viz zde). O pracovní povolení pak musí žádat každý, kdo chce vstoupit na kanadský pracovní trh, ať už formou dobrovolnické nebo placené práce (včetně účastníků programu Zažijte Kanadu). Bližší informace o pracovním povolení a výjimkách z povinnosti ho získat najdete zde. Bližší informace najdete na webových stránkách Velvyslanectví Kanady v Praze www.canada.cz.

red

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *