Bavorsko – specialista na klobásky a pivo č. 1

Bavoři mají rádi dobré jídlo a pití. Někdo si sarkasticky může říct, že je to na nich i náležitě vidět. Bavorská kuchyně – to ale nejsou jen mastné klobásy se zelím zapíjené pivem. Ačkoli že si Bavoři rádi dopřávají, to jim nelze upírat.

Norimberk, Foto: DZT, Rainer Kiedrowski

Norimberk, Foto: DZT, Rainer Kiedrowski

 

Legenda o bílé klobásce

Pokud jste už někdy navštívili bavorské hlavní město Mnichov, pak jste určitě měli možnost ochutnat tamní nejoblíbenější pochoutku – bílou klobásu alias Weißwurst. O jejím vzniku se traduje legenda z roku 1857, kdy se měl údajně jeden mnichovský řezník po propité masopustní noci dát do výroby pečených klobás. Jelikož ale vzhledem k jeho stavu byly příliš velké a obával se, že by mohly při pečení prasknout, hodil je do vařící vody. Jeho „vynález“ se brzy uchytil a dnes je pro nás symbolem bavorské kuchyně.

 

Norimberk – město klobás a perníků
Norimberské perníčky, Foto: Congress & Tourismus Zentrale Nürnberg

Norimberské perníčky, Foto: Congress & Tourismus Zentrale Nürnberg

Přesuneme-li se do Norimberku, budou zde na nás čekat další speciality z říše klobás – malé bílé norimberské klobásky. Proč jsou tak malé, není přesně známo. Každopádně svou velikostí přesně pasují do žemlí, v nichž vám je prodají v každém norimberském stánku. Norimberské klobásky se kromě prvních příček v žebříčku oblíbenosti klobás v České republice pyšní dalším prvenstvím: v roce 2003 získaly od Evropské komise jako první klobásy na světě právo užívat regionální značku: „Original Nürnberger Rostbratwurst“. Na každém rohu norimberského starého města potkáte také stánky a malé obchůdky s tradičními norimberskými perníky, a to nejen o Vánocích. Na rozdíl od pardubických perníků jsou ty norimberské měkké a lepkavé s výraznou kořeněnou chutí, někdy i s různými druhy polevy. Němci obecně mají rádi sladké, a tak kromě obchůdků s perníky narazíte i na spoustu obchodů s pralinkami, bonbóny a jinými sladkostmi.

 

Sýry z Allgäu

Další specialitou chráněnou Evropskou unií je tentokrát sýr z Allgäu – Allgäuer Bergkäse. Tento aromatický sýr s kořeněnou chutí se vyrábí z nepasterovaného mléka od místních krav pasoucích se na loukách okolo Bodamského jezera. Zraje rok a celá jeho výroba podléhá přísným tradičním postupům. Podobně je na tom i jeho o něco kratší dobu zrající kolega Allgäuer Emmentaler – zřetelný důkaz toho, že bavorská gastronomie je ovlivňována mimo jiné i sousedním Švýcarskem. Oblíbený je jako chuťovka k pivu a preclíku.

 

Křenová pomazánka a bavorská hořčice

Pokud někdy zavítáte do Bavorska a dáte si klobásu či jiné masité jídlo, určitě vám naservírují i typickou bavorskou křenovou pomazánku – Bayerischer Meerrettich. Buďte ale připraveni na to, že pěkně pálí. Extra pálivý křen pro výrobu této pochoutky pochází z městečka Baiersdorf ve Francích, kde se na jeho pěstování specializují. Naproti tomu sladká je bavorská hořčice. Neodmyslitelně patří k mnichovské bílé klobáse a její sladkou chuť si určitě zapamatujete – takovou nemá žádná jiná hořčice.

Oktoberfest, Foto: G. Blank

Oktoberfest, Foto: G. Blank

Ráj piva

Bavorských receptů je mnoho, některé z nich se navíc liší v různých částech spolkové země. Zvláštní kapitolou je kuchyně oblasti Franků, v níž se setkáte například s lehkým cibulovým koláčem, populární jsou i zdejší vína. Typicky bavorské jsou rovněž velké kulaté játrové knedlíky. S čím si Bavorsko spojuje většina lidí, a to především v Čechách, je pivo. Jeho výroba zde má tradici přesahující půl tisíciletí a podléhá přísným pravidlům, jež mají zajistit jeho ryzí charakter. Technicky upravený slad, chmel nebo přidané cukry v něm nenajdete. Na šest stovek bavorských pivovarů produkuje okolo 40 druhů piva a 4000 speciálních značek. Nejvíce zastoupeno je pšeničné pivo Weißbier, nebo také Weizenbier, nalévané do úzkých vysokých sklenic. Bavoři s pivem také rádi experimentují, a tak nikoho nepřekvapí ani pivo s příchutí uzeného, nebo kvasnicové pšeničné pivo smíchané s citronovou limonádou zvané „Russ“.

 

Oktoberfest

Největší a nejznámější pivní festival na světě. Jeho první ročník se konal na počest svatby krále Ludvíka Bavorského s princeznou Terezou v roce 1810. Každoročně utratí návštěvníci Oktoberfestu v Mnichově přes miliardu Eur, z toho téměř polovinu jen za pivo. Přelom září a října je také logicky svátkem pro mnichovské hoteliéry. Letos se bude konat od 20. září do 5. října.

 

Preclík, Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing

Foto: BAYERN TOURISMUS Marketing

Brez´n – preclíky z Oktoberfestu

Ještě více historek se pojí se vznikem další mnichovské pochoutky – preclíku zvaném Brez´n. Už ve středověku ho Bavoři přikusovali k jídlům místo přílohy, k pivu nebo prostě jen tak. Určitě si vybavujete obrázek z každoročního svátku všech pivařů – mnichovského Oktoberfestu: preclík a tuplák, nejlépe v rukou ženy oděné do dirndlu, bavorského kroje, či muže v Lederhosen,  kožených kalhotách. Další věc, kterou v Mnichově umí opravdu dobře uvařit, je pečené vepřové koleno se zelím – Schweinshaxen.

 

Akce v Bavorsku:

Masopust v Mnichově – turistická atrakce i svátek gastronomie od 16. února do 4. března. Největší akce je masopustní průvod 16. 2. 2014 a „München Narrisch“ 2. –3. března 2014

Viktualienmarkt v Mnichově – trh s tradičními a farmářskými potravinami, celoročně s různě zaměřenými akcemi během roku

Norimberské velikonoční trhy: 4. 4. – 21.4. 2014

Nürnberger Frühlingsfest – původně lidová slavnost, dnes pouť, 19. 4. – 11. 5. 2014

Další akce v Norimberku spojené s gastronomií: týden chřestu, pivní festival Fränkisches Bierfest im Burggraben, dny rybích pokrmů a další

 

Výlety za gastronomií:

Bayerische Milch – und Käsestraße – trasa, která vás provede oblastmi tradiční výroby sýrů na kole i pěšky

Brauereiweg – 15 km dlouhá stezka spojující 4 bavorské pivovary, pro náročnější existuje spousta delších tras

Fränkische Moststraße – 120 kilometrů cyklistických stezek oblastí plnou moštáren nabízejících své přírodní produkty

 

Kamila Stojanovová

 

V dubnu je destinací měsíce NĚMECKO. Více článků o této zemi naleznete ZDE.

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *