Bádensko-Württembersko je ráj pro požitkáře

Oblast dnešního Bádenska-Württemberska byla historicky vždy poměrně bohatým regionem. Díky tomu je dnes tato spolková země samotnými Němci nazývána „zemí požitkářů“. Pokud do této spolkové země zavítáte, zcela určitě poznáte, že je tato přezdívka oprávněná.

Kostnice, Foto: DZT, R.Brunner

Bodamské jezero, Foto: DZT, R.Brunner

Základem je mírné klima

Zdejší mírné podnebí mimořádně příznivé k pěstování ovoce činí ze spolkové země Bádensko-Württembersko největšího německého producenta ovoce. To ocenili již staří Římané, kteří zde už v dávných dobách pěstovali vinnou révu. Kromě ovoce vydává zdejší půda i nejrůznější druhy zeleniny a na zdejších šťavnatých pastvinách se hojně chová dobytek. Všechny tyto faktory se samozřejmě odrážejí v kuchyni obyvatel jihozápadního Německa. Z geografické polohy vyplývá i další vliv, a to vliv francouzské kuchyně.

 

Mlsní mniši

Bádensko-Württemberské speciality se dále liší podle regionů – ve Švábsku tak obvykle vaří místní něco jiného než v Bádensku. Typicky švábským jídlem jsou tzv. Maultaschen. Traduje se, že je vynalezli mniši, když chtěli obelstít zákaz pojídání masa v době půstu. Jsou to totiž taštičky z těsta ukrývající masovou náplň a vařené buď ve vývaru a rovnou v něm servírované, nebo osmahnuté s cibulkou.

 

Kässpätzle, Foto: Hampp Verlag

Kässpätzle, Foto: Hampp Verlag

Spätzle na všechny způsoby a vůně Schwarzwaldu

Jednou z nejznámějších specialit jsou Spätzle – jejich různé variace jsou oblíbené i jinde v Německu. Kousky těsta z mouky a vajec se hází rovnou do vařící vody. Pak se podávají buď jako příloha k omáčce a masu či se sýrem jako Kässpätzle. Způsobů využití je opravdu spousta. Nesmíme také zapomenout na oblíbenou schwarzwaldskou šunku – tradiční sušenou šunku, jež se před sušením naloží do soli a okoření česnekem, koriandrem a pepřem. Následně se za studena udí ve speciálních udírnách, díky čemuž získá pravá schwarzwaldská šunka nádech čerstvého jedlového a smrkového dřeva z Černého lesa.

 

Univerzální nudle

Dá se říct, že v Bádensku-Württembersku jsou schopní připravit všemožně vypadající nudle na jakýkoliv způsob. Pokud v jídelním lístku narazíte na výraz Schupfnudeln, můžete čekat podlouhlé kousky těsta buď osmahnuté na másle se špekem a cibulkou a s kysaným zelím jako přílohou, nebo na sladko se skořicí a cukrem, případně na jakýkoliv jiný způsob nebo jako přílohu k masu a omáčce. Původně byli jídlem čeledínů a vojáků během třicetileté války. Dnes jsou nedílnou součástí jídelníčku obyvatel jihu Německa. A jak je to v Německu zvykem, opět se způsob jejich užití liší podle jednotlivých současných i historických regionů.

 

Kirschtorte, Foto: Hampp Verlag

Kirschtorte, Foto: Hampp Verlag

Sladký symbol německé kuchyně

Co se týče sladkostí, symbolem Bádenska-Württemberska je jednoznačně schwarzwaldský dort – Schwarzwalder Kirschtorte. Tento šlehačkový dort s višněmi sypaný kousky čokolády se ve 30. letech 20. století rozšířil do celého Německa, kde se stal natolik oblíbeným, že je i ve světě považován za typicky německý dort. Jednou za dva roky se v Todtnaubergu dokonce koná Kirschtortenfestival, kde amatéři i profesionálové soupeří o nejlepší dort.

 

Vinařství s dlouhou tradicí

Jak už bylo zmíněno, v Bádensku-Württembersku narazíte i na vyhlášené vinařské oblasti, jejichž produkty jsou vysoce ceněné. Z oblastí Tauberfranken, Kraichgau, Kaiserstuhl, Breisgau, Tuniberg či z oblasti tzv. Badische Bergstraße, kde vinná réva pěstuje na celkové ploše přes 16 tisíc hektarů, jich celkem pochází 500 až 600. Jedná se o čtvrtou největší vinařskou oblast v Německu. Typicky württemberské jsou odrůdy révy Trollinger a  Schillerwein.

 

Bez piva to nejde

Ochuzeni však nezůstanou ani pivní znalci. Zdejší pivovary a značky piv oceňují nejen laici, ale i odborníci. Například pivovar Fürstenberg získal v roce 2008 nejvyšší možné německé ocenění „Bundesehrenpreis für Bier“.

 

Země michelinských hvězd

Ocenění nezískávají jen pivovary, nýbrž především restaurace. Zajímavostí je, že Bádensko-Württembersko je spolkovou zemí s největším zastoupením podniků oceněných michelinskými hvězdami. Jen v roce 2007 jich bylo uděleno přes padesát. Není tak divu, že nejlepšího německého kuchaře Haralda Wohlfahrta potkáte právě v Bádensku-Württembersku v jeho restauraci Schwarzwaldstube v Baiersbronnu.

 

Tipy na výlet či dovolenou:

Bodamské jezero se rozprostírá na jihu Bádenska-Württemberska. Kromě toho, že je zde opravdu nádherná příroda, můžete tady navštívit i dvě památky světového dědictví UNESCO. Kostnici, která letos slaví 600. výročí od Kostnického koncilu a také ostrov Reichenau, který je na seznamu světového dědictví díky svým starobylým klášterům.

Klášter Maulbronn leží kousek od Stuttgartu a je rovněž zapsán mezi památkami světového dědictví UNESCO. Jedná se o bývalý benediktýnský klášter, jehož historie sahá až téměř 900 let zpátky. Možná právě zde byly vyráběny první plněné taštičky.

Schwarzwald je bezpochyby rájem cyklistů. Je protkán stovkami cyklistických tras s různou obtížností i tematikou. Pokud vám ale poklidná jízda na kole po uhlazené stezce nestačí, věřte, že i tak si ve Schwarzwaldu přijdete na své. Pro vyznavače jízdy ve volném terénu i odvážlivce, co se nebojí překážek a rádi si vyzkouší i akrobatické triky, jsou zde připravené speciální stezky a přírodní bikeparky uprostřed lesa. Místní tak reagují na neustále se zvyšující popularitu extrémní cyklistiky.

Badische Weinstraße (Bádenská vinařská stezka) je 160 km dlouhá trasa linoucí se od města Baden-Baden přes Schwarzwald až po Weil am Rhein. Projet ji můžete buď autem, nebo na kole, případně se vydat na stezky pro pěší, jež jsou rovněž její součástí. Můžete obdivovat místní vesnickou architekturu s typickými hrázděnými domy, spoustu kostelíků a hlavně romantickou krajinu s vinicemi, jejichž majitelé většinou provozují i útulné restaurace s vinnými sklípky – ideální způsob, jak poznat regionální kuchyni. Letos Badische Weinstraße navíc slaví kulatiny – v rámci 60. výročí se všichni místní vinaři budou podílet na různých akcích od ochutnávek vín, přes speciální prohlídky a výlety, až po slavnosti vína.

Heidelberg se v roce 2012 umístil na první příčce mezi TOP 100 atraktivitami zahraničních turistů v Německu. A ne náhodou – romantickou atmosféru městu propůjčuje nejen řeka Neckar, ale i zdejší zámek a Starý most. Kromě toho je městečko také plné pohostinných hospůdek a restaurací, v nichž můžete vyzkoušet některou z místních specialit.

Stuttgart – nádherná metropole a hlavní město Bádenska Württemberska zve k návštěvě zdejšího zámku, malebných vinic, jež město obklopují, a milovníky automobilů také do dvou jedinečných muzeí – Porsche Museum a Mercedes Benz Museum. 15. 3. se zde koná také dlouhá muzejní noc, na kterou můžete vyrazit třeba s výhodnými jízdenkami 1+1 od Eurolines.

Europa-Park – jeden z nejoblíbenějších zábavních parků leží u městečka Rust v Bádensku-Württembersku a nabízí jedinečný zážitek pro malé i velké. I ti, kteří tvrdí, že takovéto atrakce nejsou nic pro ně, se z Europa-Parku vrací naprosto nadšení a těší se na další návštěvu.

 

Kamila Stojanovová

V dubnu je destinací měsíce NĚMECKO. Více článků o této zemi naleznete ZDE.

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *