AHOL CUP – mládí v akci

Ostravský Clarion Congress Hotel byl místem soutěžního klání mladých nadaných kuchařů, barmanů, baristů – studentů hotelových škol z celé republiky i zahraničí na Ahol Cupu 2014. Gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a účastí již šestnáctým rokem pořádá AHOL SŠ gastronomie, turismu a lázeňství, držitelka ocenění AHR ČR „Škola roku 2013“.

Foto: AHOL

Foto: AHOL

Letošní ústřední kolo opět probíhalo pod odbornou patronací a za osobní účasti všech tří prezidentů: za Asociaci hotelů a restaurací ČR Ing. V. Stárek, za Asociaci kuchařů a cukrářů ČR Bc. M. Kubec a za Českou barmanskou asociaci Bc. A. Svojanovský.

Zahájení se ujali náměstkyně MSK Mgr. V. Pálková, náměstek MSK Ing. I. Strachoň a náměstek primátora města Ostravy Ing. M. Štěpánek Ph. D. a za chvíli se celý kongresový sál rozvoněl kávou, dobrým jídlem a exotickými nápoji. Ve vzduchu byla cítit tréma, energie, napětí, nedočkavost a vzápětí po splnění všech úkolů i radost, spokojenost nebo zklamání.

Jaké úkoly čekaly soutěžící naše, ale i z Polska, Slovenska, Anglie a Francie? Pětičlenná družstva konverzovala v cizím jazyce, soutěžila v pouring testu, rozeznávání skla, určování masa, krájení cibule a týmovým kuchařským úkolem byla příprava teplého hlavního pokrmu z krůtích prsou. Loňské vítězství obhájila HŠ U borského parku Plzeň, 2. místo získala SŠSS Krakovská Ostrava a 3. místo HŠ Rokycany.

V kategorii Ahol Cup junior pod patronací projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko?“ soutěžili žáci základních škol z Ostravy v gastronomických znalostech – pojmenování cizokrajného ovoce, loupání brambor, konverzaci a určování skla. V této kategorii se umístila na 1. místě ZŠ Krestova z Ostravy-Hrabůvky. Barmani připravovali dva druhy drinků After dinner a Sparkling. Celkovým vítězem Junior Cocktail Competition se stala Adéla Pohajdová, SOŠ Litovel, 2. místo obsadila Markéta Gabriela Krylová, SOŠ Litovel, 3. místo Jan Jurčík, SŠ GHL Bzenec.

Mistr kávy junior připravoval espreso a cappuccino a přidána byla soutěž ve správném seřízení a nastavení mlýnku. Vítězkou se stala Barbora Korpasová ze SŠSS Krakovská v Ostravě, další místo obsadil Oldřich Holiš ml., Hotelová Akadémia Nitra, třetí byla Iva Oliveriusová, HŠ VP Jeseník. V kategorii Mistr kávy profi zvítězil Adam Troubil před Kamilem Hégrem a třetí místo obsadil Martin Gottwald.

Závěrečné chvíle před oceněním vítězů patřily doprovodnému programu – ukázce techniky malování „LATTE ART“, kterou s lehkostí a šarmem předvedl R. Florek ze Slovenska, a stejně zajímavá byla i příprava dezertu, předkrmu v „Molekulární gastronomii“ ve strhujícím podání Simona Guesta, Head Chef at Guest Restaurant Français.

  Mgr. Pavla Sztulová

 

 

Komentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *